vendredi 25 mars 2016

Inventory, and so on

Tags : Potlach, Morava, Trampský magazín, Lístek, Dětské časopisy

Tato z části mokřinatá louka uprostřed lesů, na sever od Brna, byla jedním z výsostných míst brněnských trampů. Některé z potlachů čítaly kolem stopadesáti kamarádek a kamarádů, jezdily tam moravské trampské kapely, dal se tam koupit a předplatit brněnský časopis Tulák... Když v roce 1971 bolševici zakázali vydávání ostravského časopisu Tramp, poslední březnové číslo, které mělo jít do stoupy, nám uprostřed noci přivezli na motorkách kamarádi z Ostravy. Rozdávalo se u táborových ohňů.

V létě téhož roku jsem se vypravil do Žloukovic u Prahy, kde bylo poslední velké skautské setká. Na přístupo lávce tam měli tři kluci poslední hlídku. 
Ke shromážděným skautům mluvila jejich náčelní, někteří posmrkávali... Potkávali jsme je pak na nádražích a záhy rozhojnili naše řady, vznikaly nové trampské osady, naučili se volit šerifa, byla s nimi legrace.

"Hele, kluci, kam jedete ?"
"My zatím nevíme."
"Tak pojeďte s námi."

V Praze na Žižkově si skauti udržovali tajný byt po nějakém emigrantovi. Byl tam psací stroj, palandy, rádio a magnetofon z něhož poslouchali Hutku, Vysockého... Okno do ulice bylo trvale zaslepené dekou, v zimě se tam dalo topit, uhlí si na sebe objednávala jedna starší sousedka. Podobně se získala i elektřina. V Čechách se po 68 hodně udávalo, ale pokud vím, ten byt se nikdy nevyzradil. Pokud vím.

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. *


Potlach, Morava, 70. léta, 64 x 80 mm
Crédit photo : Ken Seton, archives

Potlach, Morava, 70. léta, point rouge
Crédit photo : Ken Seton, archives


Ne každý měl doma zvětšovak a tak se někdy fotky z potlachů a vandrů, zvlášť když jich bylo třeba nadělat a rozeslat desítky, aby se na každého dostalo, dělaly 1 : 1, jako třeba tato. Já jsem na ní pod červeným puntíkem. Tyhle malé fotky se pak většinou lepily do cancáků.

Nás nikdo nevyhubí !
Časopis Tramp, č.10/prosinec 1968
Časopis Tramp, č.1/leden 1969

_________

*/ Fráze, která v českém jazykovém prostředí zdomácněla, jejíž původ najdeme ve verších hymny c. a k. mocnářství - Cit.: "Zachovej nám Hospodine"


(25.03.2016)