vendredi 1 avril 2016

Ilford 100% écolo

Tags : Ilford

Když jsem si šel pro kinofilm ILFORD FP4 Plus, požadoval jsem jeden pro-pack + dva filmy co kdyby, což dělá celkem 12 filmů. Mme Mária se usmála a bravurně sáhla do krabice. Můj "pro-pack" je na druhé fotografii. 

Měla-li by tato šílená écolo tendence pokračovat, bude třeba střádat praktické plastové obaly od použitých filmů, neboť ty by mohly jednoho dne definitivně zmizet. Respektive sáhnout do šuplíku pro byvší POSSO Film Guardian. Ty menší ARX Mk 1 pojmou po třech kinofilmech, nebo dva svitkové 120.

Jde o původní fr. patent. Ochranu proti paprskům X zajišťuje kompozice materiálu z něhož jsou vyrobeny. Jsou v něm přítomny těžké kovy. Větší ARX Mk 2 jsou vyhovující pro svitkové filmy anebo větší počet kinofilmů. - Viz také náš starší článek, který zatím nebyl aktualizován.

Při dnešních zostřených kontrolách na letištích i jinde je používání olověných bezpečnostních obalů problematické. Zmíněné POSSO boxy mají však ještě další výhody a snadno se vejdou do kapsy. U č/b filmů s citlivostí mezi 25 až 400 ASA (byť exponovaných na 800 ASA) v podstatě nebezpečí ozáření nehrozí.

L'emballage écolo fait son apparition chez les fabricants de pellicules film. La boîte papier + une capsule de protection, c'est bientôt du passé... ?

Films Ilford, 2015 - Crédit photo : wikimedia

L'emballage écolo fait déjà son apparition chez ILFORD. Un propack en vrac ILFORD FP4 Plus de 10 et le film à l'unité même emballage, achetés hier à Paris chez Photostock :

Ilford FP4 Plus, 2016 - Crédit photo : Ken Seton


(01.04.2016)