mardi 27 mars 2012

Rámování fotografií

Tags : Orléans, Stouls, Éclat de verre, Produits d'antan, Graphigro 

U příležitosti výročního setkání žurnalistů na jedné farmě poblíž Orléans (Loiret), byl jsem svědkem legrační scény. Mladší ze synů majitele farmy obcházel dlouhy stůl na nádvoří, k němuž právě usedali hosté po aperitivu, se dvěma "obrazy", aby přítomným předvedl zadní stranu zarámovaných děl. Načež znovu obešel stůl, aby jim tentokrát ukázal přední stranu obou "obrazů". - Ve skutečnosti se jednalo o dvě č/b fotografie, které si farmář a jeho žena toho dne ode mne koupili.

A la marge jedné tématické výstavy '90 let, zavěsil jsem v chodbě vedoucí k atelierům fotografie masek, které původně sloužily k ilustraci samizdatového eseje o fenoménu masky. Ten vznikal v '70 letech, kdy jsem v Praze navštěvoval Školu pantomimy Jiřího Kaftana. Masky, byť s tématem pařížské výstavy nesouvisely, se prodaly téměř všechny. Jedna malířka se dokonce vrátila pro jednu další, protože si cestou domů uvědomila, že fotografie příjemně voní. - Což vzniklo tím, že jsem rámy napustil včelím voskem.


Série "Fenomén masky", Prague 1974 - © Ken Seton, Paris 1999
Tirage argentique 120 x 160 mm, virage au sélénium, N°E.A.


Tyto dvě anekdoty připomínají, že se vyplatí jít až do samotného konce věcí. A ježto tu padla zmínka o "obrazech", je známo, že staří mistři pečlivě vybírali do jakého kádru jejich plátna zasadí. - Vše není než jedno.

*   *   *

Skuteční sběratelé a galerie nakupují již zarámované fotografie jen vyjímečně, neboť pokud prodávajícího dobře neznají, je to pro ně riskantní. Proto se prezentují fotografie pouze pod paspartou. Veškeré manipulace probíhají v bílých bavlněných rukavicích, jaké se používaji při práci s negativy. Jeden pár rukavic je k dispozici pro klienta.

U nás rámujeme (na požádání) pouze naši fotografickou produkci, přičemž ceny jsou odpovídající, neboť vše je vyráběno manuálně v našem atelieru. Rámy jsou přírodní a k výběru jsou barevné vzorky z téhož profilu dřevěné lišty. Profesionální barviva lišt a vosky jsou tytéž, jaké se používají při restaurátorských pracech.

K dispozici jsou čtyři druhy skel (normální 2 mm sklo, anti-UV, anti-reflet a tzv. neviditelné sklo). Na zadní straně rámu jsou k výběru dvě možná dispozitiva k zavěšení fotografie. Vnitřní kovové součástky rámu jsou z mosazi. Naše pasparty jsou vyráběny z kartonu Muséal.

Zarámování fotografií v mém atelieru je definitivní, zajišťující fotografiím trvalé mikroklima s doživotní zárukou.


(27. března 2012)