mardi 20 mars 2012

Mikromédia

Tags : Národni knihovna České republiky, Kramerius

Zpracování fotografií určených k prodeji a pro sběratele vyžaduje od fotografa seriózní přístup a technické znalosti, včetně provádění příslušných testů. Stejně důležité je jejich následné uchovávání za optimálních podmínek až do chvíle, kdy si je potencionální zákazník (galerie, sběratel) odnese. Neméně důležité je také přehledné a bezpečné archivování filmů.

Podobné problémy mají knihovny a veškeré archívy. Až na vzácné výjimky, běžné knihy, periodika a další dokumenty (plány, mapy, etc.) jsou vytištěny na kyselých papírech. Proto se po léta, jak z praktických tak i z archívních důvodů, odborné knihovny (univerzitní, technické, atp.) věnovaly jejich zfotografovávání na tzv. mikromédia. Konkrétně se jedná o mikrosnímky na filmech 35mm a 16mm (v žargonu knihoven mikrofilmy), a o tzv. mikrofiše formátu A6. - Předpokládaná životnost těchto materiálů byla minimálně 500 let.

V rámci modernizace reformatování knihovních fondů, se posléze přikročilo k digitalizaci, a to jak doposud nezpracovaných dokumentů, tak i samotných mikromedií, neboť ta předpokládala nákladná, speciální vybavení knihoven a studoven. Přičemž používání svitkových mikrofilmů zůstávalo problematické a jejich duplikování (vinou neustále narůstajícího počtu dokumentů) bylo pro knihovny příliš nákladnou záležitostí. 

V České republice najdete digitalizovaná periodika a monografie na sítu Kramerius, Národní knihovny.


(20. března 2012)