vendredi 23 mars 2012

Čas v temné komoře

Ve fotografické laboratoři se běžně používají dvojí hodiny. Především osvitové hodiny ke zvětšováku, fungující coby časový spínač, napojené v Evropě na el. síť 220V. Druhé hodiny slouží ke kontrole dalších procesů, jako jsou vyvolávání filmů, vyvolávání fotografií a další operace.

Mechanické laboratorni hodiny Junghans
Crédit photo : Ken Seton

Zatímco osvitové hodiny lze dnes běžně sehnat, v jednoduché či složitější pro verzi, s těmi druhými nastaly v posledních letech jisté problémy. Ideální německé Junghans se přestaly vyrábět. Jejich výhodou byl klasický pohon na klíč, spolehlivost a robustnost.


Osvitové hodiny

Na českém trhu se dají koupit trojí osvitové hodiny Vipo a Viponel : VIPO COMBI B 6, VIPONEL S 15 a VIPONEL electronic E 01

Z osvitových hodin jsou v Evropě k dispozici také Compte pose LPL-500, Compte pose 2000D Paterson a další.

Stopky

K měření času při dalších operacích lze použít buď náramkové hodinky anebo sportovní stopky. Na českém trhu se aktuálně najde také PATERSON 800 Triple Timer na tři AAA baterie. Ten existoval již dříve, pouze později jej firma Paterson opatřila vlastním logem a nabízí jej coby hodiny do fotokomory.

Na evropském trhu lze najít stolní laboratorní hodiny Mesotron-Hanhart, s dvouletou zárukou : Labo&Co - Réf.: HAH-631403100
Labo&Co nabízí další chronometry na této stránce, dále laboratorní váhy, etc.


GraLab

Americká firma GraLab stále vyrábí pro fotografy laboratorní hodiny Model 300 a ke zvětšováku spínací hodiny Model 451, s příslušenstvím. Na domácí, americký trh jsou pro napětí 120 V.

Technický list : Model 451 99-Minute Electronic Timer

BH-Photo nabízí tytéž laboratorní hodiny pro 220 V (GraLab Model 300 Electro-Mechanical Darkroom Timer, Voltage 210-250 VAC, 50 Hz). Zástrčka zřejmě bude bipolární, pro am. zásuvky, tudíž by se musela buď nahradit evropskou, anebo používat s redukcí. Na stejné adrese lze také najít další modely spínacích hodin, Beseler a Paterson.

Na evropském trhu se vyplatí podívat se na německé výrobce a na profesionální fotografická fóra, na nichž lze pořídit kvalitní materiál v dobrém stavu. Přičemž, především pro začínající fotografy, je rozumnější nejprve investovat do kvalitních objektivů ke zvětšováku.


(Poslední aktualizace tohoto článku je ze 2. února 2017)