lundi 9 avril 2012

Eadweard Muybridge


Prostřednictvím svého loga Doodle ("Koněm v pohybu" z cyklu Animal Locomotion), Google dnes připomněl 182-té narozeniny fotografa Eadwearda Muybridge.



Muybridge jako první pochopil, že čas lze manipulovat a přispěl tak k odkrytí nových způsobů vidění. Kniha vyšla v roce 1887, je systematicky rozdělena do několika dílů a fotografie v ní jsou provedeny technikou kalotypu (tu vynalezl William Henry Fox Talbot).


Étienne-Jules Marey

Francouzský fyziolog Étienne-Jules Marey (1930-1904) se počal zajímat o fotografii (chronofotografii) v roce 1880 a sestrojil chronofotografickou pušku (1882), umožňující záznam 12-ti snímků za vteřinu. Nespornou výhodou, oproti náročným instalacím pro fotografování pohybu, byla její mobilnost.


Marey - Photo : Wikipedia

Marey pokračoval ve fotografických výzkumech po léta. Jedna z jeho realizací, v nichž navazuje na Muybridgovy práce, se jmenuje "Nu descendant l'escalier".
Zmíněné technické inovace ve fotografii neunikly pozornosti Marcela Duchampa, který tehdy žil v New Yorku...



Marcel Duchamp

Nu descendant un escalier namaloval Marcel Duchamp v roce 1912. Již rok nato vyvolal obraz skandál, na výstavě v newyorském Armory Show (1913). Pro americkou uměleckou scénu však znamenal důležitý krok k modernímu umění a jeho autoru zajistil potřebnou publicitu i doma v Evropě.


Duchamp - Photo : mapage


(09.04.2012)