mardi 7 février 2012

Film Kodak Technical Pan

Links : Kodak,

Zázraky se nedějí a tak nelze předpokládat, že by film Technical Pan, tak jak ho známe, znovu spatřil světlo světa. Jedním z důvodů je jeho specifičnost. Nicméně stojí zato si jej připomenout, neboť již dva současní výrobci fotografických materiálů se mu snažili přiblížit. Rollei dokonce na jednom z předešlých pařížských foto-salónů označil jeden z vlastních, nabízených filmů, coby Technical Pan...

Je také možné, že někteří z "pro" ještě stále mají na mrazáku zásobu tohoto filmu a v labo vývojku Technidol, která se za optimálních skladovacích podmínek konzervuje velice dobře. A konečně, tu a tam se občas objeví výhodné nabídky tzv. prošlých filmů. Pochopitelně záleží na tom, kdo prodává, o jaký film jde a za jakých podmínek byl skladován. U černobílých filmů jsou rizika menší, než u většiny barevného materiálu.

Kodak Technical Pan - Panchromatický č/b film
16 ASA až 200 ASA, formát : 135/36, 120, 4x5" a 8x10"
Variabilní kontrast, podle způsobu vyvolání
Velice jemná, téměř neexistující zrnitost
Speciální vývojka Kodak Technidol
Technický list filmu : Kodak Technical Pan

Tomu kdo s ním umí pracovat, tento film nabízí neuvěřitelné možnosti. Za vietnamské války, kdy dokonalé špionážní satelity ještě neexistovaly, sloužil americké armádě. V mé vlastní laboratoři se osvědčil při práci na některých zakázkách, jako je např. restaurování starých fotografií (Photoshop také neexistoval).

KODAK TP & Technidol - Crédit photo : Ken Seton

K obdržení grafického efektu na tomto filmu, černá a bílá, lze použít vývojku Kodak Dektol, jinak určenou k vyvolávání fotografických papírů. V případě jiz neexistující, anebo z nějakých důvodů nepoužitelné vývojky Technidol, existuje nouzové řešení, vývojka Ilford ID-11 - viz následující tabulka.



(07.02.2012)