jeudi 6 août 2020

Skladování chemikálií

Links : Ledek, Přechovávání chemikálií, GHS, Presse, Le GlobeCOUPSURE,

Zakoupené chemikálie je třeba ponechet v původním, normám odpovídajícím obalu až do jejich použití, s datem koupě. Některé z rozbalených práškových produktů, nepoužijí-li se jednorázově, je možné rozvážit a skladovat v malých vzduchotěsných prachovnicích. Viz : Přechovávání chemikálií.

Bejrútská tragédie ukázala ve velkém, kam až může vést nedbalost při skladování nebezpečných produktů, jako je dusičnan amonný, zvaný ledek. Je běžně dostupný, jedná se o zemědělské hnojivo, používá se také v pyrotechnice.

Laboratoř z filmu Radioactive (2019)

Ledek ležel v bejrútském přístavním skladišti několik let a jeho oxidační vlastnosti by tudíž mohly být zdrojem tragédie. Ve Francii jsme podobnou situaci zažili v Toulouse, v roce 2001.

Le nitrate d'ammonium a déjà causé plusieurs accidents industriels dont l'explosion de l'usine AZF à Toulouse en France en 2001. - Read More

- - - o - - - 

Jako kluci jsme si za pomoci pijáků, ledku a nábojů do poplašňáku vyráběli petardy. Neopatrností by se krabička s petardami mohla vznítit v kapse. Proto, když to neumíte, raději to ani nezkoušejte !

Pro hravé rodiče a žáky základních a středních škol :

Chemie hrou
Kouzelnické pokusy z chemie 
Domácí chemické pokusy
Domácí chemické pokusy pro žáky 2. stupně základní školy
Netradiční experimenty z organické a praktické chemie
Žákovské chemické pokusy s použitím běžně dostupných chemikálií 

(06.08.2020)