dimanche 29 janvier 2012

Přechovávání chemikálií

Links : Sklárny Moravia, P-LAB,

Pro běžnou práci v laboratoři jsou solidní, nezničitelné láhve Riviera o obsahu 1, 2 a 5 litrů vůbec to nejlepší, co k přechovávání chemických roztoků existuje. Tendence posledních let však ukazují, že čím dál více fotografů má chuť vyzkoušet si staré fotografické techniky. Ty vyžadují nákup chemikálií, které na běžném trhu nejsou, navíc jsou některé z nich drahé a především nebezpečné. Jejich přechovávání je proto mnohem náročnější. Produkty označené jakožto životu nebezpečné by měly být pod zámkem.

Chemikálie je třeba ponechet v původním, normám odpovídajícím obalu až do jejich použití, s datem koupě. Některé z rozbalených práškových produktů, nepoužijí-li se jednorázově, je možné rozvážit a skladovat v malých vzduchotěsných prachovnicích. Podobně, vícesložkové tekuté chemikálie lze uchovávat odděleně ve vzduchotěsných láhvích, až do namíchání směsí a pracovních roztoků. K tomu jsou vhodné tmavé skleněné láhve se zabroušenou zátkou.

Reagenční láhve a prachovnice
Crédit photo - Ken Seton

V České republice existuje v moravském Úsobrně výrobce takových láhví, s dlouholetou tradicí, což je znát i na výborné kvalitě výrobků. Laboratorní a farmaceutické reagenční láhve a prachovnice, nezabroušené i zabroušené, se vyrábějí o obsahu 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml, 2000 ml.