dimanche 31 mars 2019

Než vyschnou lesní tůně


Nejzajímavější, krásné lesní tůně jsem ve Francii viděl v Dordogne (Périgord Vert), když jsem tam v rámci mé výstavy fotografií v Piégut-Pluviers mohl v 90. letech pobývat a několikrát se tam vrátit.

K poezii lesních tůní, kde kolem všechno kvete, patří šídla a vážky, motýli a komáři. Ryby vyskakující z hladiny, raci v březích, ropuchy a zelené žabky, úžovky s měsíčky za ušima, hnízda ptáků, které jinde nepotkáte.

"Plein de mérites, mais en poète,
L'homme habite sur cette terre."
F. Hölderlin

Básníka Friedricha Hölderlina (1770-1843), jak známo, cituje v jedné ze svých přednášek ke studentům také Husserlův žák a asistent, Martin Heidegger. - Pobývat (něm. Sein) na Zemi, v kraji hlubokých hvozdů a lesních tůní ... 

La forêt - Crědit photo . Ken Seton

Po opojení z 60. let 20. století, člověk (le maillon faible) dokonale předvedl, čeho všeho je schopen. Svět se neustále proměňuje k horšímu a čím dál vyšším tempem. Blbost lidská nezná mezí. Nadvýrobou a prodejem zbraní se planeta neochraňuje.

Forêt de Fontainebleau, Route Victor,
29.03.2019 - Crédit photo : Ken Seton

V rámci mých prospekcí jsem se minulý pátek vypravil k tůním nedalekého Forêt de Fontainebleau. Hluboké a menší tůně, zarostlé a skryté mezi stromy, jsou plné. Mělčí a větší, s nárustem odpařovací plochy vysychají. Bezpochyby vinou klimatických změn. 

Biologická rezervace Fontainebleau,
29.03,2019 - Crédit photo : Ken Seton

Známý příklad s dominem : Těch, co by obdrželi šest puntíků, je maximálně 1%, těch s pěti puntíky 2% veškeré populace. - Ostatním je všechno jedno a nemyslí než na sebe.
Demonstrující mládež má dva puntíky. Jakmile pomine efekt skupiny, kdo z nich přenese společná hesla do každodenního života ?

Pražská demonstrace za klima - Crédit photo : lidovky.cz


(31.03.2019)