samedi 3 février 2018

Vývojka Ilford Bromophen

Tags : Ilford Photo

Ilford Bromophen je dvojsložková pozitivní vývojka v prášku. Z jednoho balení lze získat 5 litrů základního (stock) roztoku, který se pak podle potřeby ředí 1:3 na pracovní lázeň. Vývojkou Bromophen lze vyvolávat veškeré č/b papíry RC a FB, včetně papírů Foma. Obrazný návod k přípravě vývojky a další informace jsou vytištěny na vnitřních stranách obalu. 

Bromophen A+B - Scan : Ken Seton

Při rozpouštění a filtrování veškerých práškových, chemických produktů je třeba dbát na bezpečnost, tj. používat rukavice a vhodné masky, respektive ochranné brýle, aby nedošlo k vdechnutí chemikálií, či poleptání. - V tomto smyslu jde v případě Bromophenu především o malý sáček Part A, jehož obsah se rozpouští jako první.

Bromophen A - Scan : Ken Seton

Pracovní lázeň 1+3 Bromophenu by se teoreticky měla spotřebovat tentýž den, ale za použití antioxydantu Tetenal Protectan ji lze v plné a uzavřené láhvi uchovat po dobu 48 hodin k další práci. Respektive, pokud již není vývojka vyčerpaná, dalších 24 hodin pro méně náročné pozitivy, jako jsou tirage de lecture a planche contact.

Některé z prodávaných práškových chemikálií pro fotografy lze, při malé produkci, z původního balení rozvážit a skladovat v prašnicích k pozdějšímu použití v menších dávkách. To ovšem neplatí u vývojek.

Technický list Bromophen
Technical data sheet : BROMOPHEN, ILFORD MULTIGRADE, PQ UNIVERSAL (2010)


(03.02.2018)