jeudi 12 mars 2015

Ivanka Lefeuvre


Le journal intime d’Ivanka Lefeuvre, témoignage poignant sur une vie et sur une époque - Radio Prague



Ivanka Lefeuvre, Ostrava 19. března 2014,
Crédit photo : Martin Straka/Archiv autorky


Před rokem vyšla v nakladatelství Academia kniha Ivanky Lefeuvre Migrace 1982. Autorka, žijící ve Francii, prezentovala knihu v České republice v rámci dvou literárních turné. Na jaře 2014 připravila několik večerů autorského čtení v kavárnách knihkupectví Academia v Praze, Brně a Ostravě a rovněž v knihovně exilové a samizdatové literatury Libri Prohibiti. V říjnu a listopadu minulého roku Ivanka Lefeuvre představila svou knihu ve francouzských aliancích v Brně, Ostravě, Pardubicích, Liberci, Plzni a Českých Budějovicích.


Ke knize

"Rukopis Migrace 1982 s podtitulem Deníkové záznamy signatářky Charty 77 vystěhované v rámci „akce Asanace“ z Československa osciluje na pomezí dokumentu a literatury. Obsahuje totiž popis policejních praktik osmdesátých let, tehdejší byrokracie, ekonomických nedostatků, ale i vzpomínky na přední české disidenty. Což naopak zdárně doplňuje literární smysl pro absurditu, reflexi osobního i společenského života, niterné okouzlení přírodou.

"Autorka Ivanka Hyblerová-Lefeuvre události, postřehy, myšlenky, ale i sny a vzpomínky z přelomového roku svého života zapisovala spontánně, podle všeho se záměrem uchovat si vnitřní integritu po „traumatizujícím zážitku ohrožení a vytržení z vazeb dosavadní existence“. Výsledkem je ojedinělá zpráva z období normalizačního bezčasí o strachu, marnosti, beznaději, která však zároveň vypovídá o síle osobní umanutosti, statečnosti, o vůli po vzdoru i lidské solidaritě. Přesněji řečeno o cílevědomém úsilí žít důstojně, nepodlehnout vábničkám režimu, ale naopak vzít osud do vlastních rukou s vědomím rizika, jež  nekonformní postoj v totalitně ovládané společnosti přináší. V jejím případě i rizika, které v druhé části textu představuje krok mladé rodiny s malými dětmi do neznáma.

"Podobných zápisků o policejním pronásledování, perzekucích, existenčních svízelích, ale i radostech života v úzce ohraničené pospolitosti přátel a blízkých vzniklo v disidentských či intelektuálních „ghettech“ tehdejšího Československa několik. Za všechny lze jmenovat Český snář od Ludvíka Vaculíka anebo Celý život Jana Zábrany. Výjimečnost Migrace 1982 proto spočívá v něčem jiném. Představuje ji onen krok do neznáma, přesun, který čtenář zažívá, když se rodině protagonistky podaří v onom mezním roce konečně odstěhovat do Francie. Unikátním a svým způsobem historicky cenným je už detailní popis toho, co takové vystěhování nepohodlných lidí obnášelo, čemu a jakým potupným procedurám byli ze strany režimu vystavení.

"Stěžejní na celém textu je ale především citlivé zachycení konfrontace člověka „reálného socialismu“ s realitou svobodné a etnicky pestré francouzské společnosti. Živou a proto přesvědčivou formou tak autorčiny zápisky ukazují ve vší nahotě a často na nečekaných maličkostech, jimž v normální společnosti žijící jedinec nepřisuzuje větší význam, skutečnou tvář komunistického systému, jeho existenční i civilizační propad, děsivé narušení pracovních i mezilidských vztahů.

"Migrace 1982 tak není jen mementem pro zapomnětlivé. Pokud dnes mladí čtenáři hledají odpovědi na otázky, co to byl komunismus a jak se v něm žilo, Ivanka Hyblerová-Lefeuvre jim svým deníkem nabízí nejen své subjektivní odpovědi, ale i naléhavou výzvu k objektivnímu posouzení někdejší doby prizmatem vlastních zkušeností ze života v demokratické společnosti."
 
Jaroslav Formánek
novinář a spisovatel



Couverture - Scan : Ken Seton

Ivanka Lefeuvre : Migrace 1982 ;  Edice : Paměť, sv. 65 - Academia ; Praha 2014 ; 19 č/b fotografií v textu a dalších 51 stran fotografií a dokumentů v příloze ; doslov Petra Blažka, jmenný rejstřík ; 308 stran ; ISBN : 978-80-200-2277-6 ; Cena : 425,00 Kč


(12.03.2015)