lundi 16 septembre 2013

Selenium


Na obalech selenových tónovačů se opět objevuje předepsané označení jejich toxicity, které v minulých letech prodejny (např. ve Francii) systematicky odstraňovaly, ve snaze neodradit od jejich koupě amatérské fotografy a především fotografické kluby pro mládež. Přičemž, při dodržování bezpečnostních předpisů pro práci v laboratoři, při používání ochranných prostředků při práci s chemikáliemi, veškerá rizika lze vyloučit.

Ilford/Harman Selenium Toner


Pro běžné praktikování tradiční černobílé fotografie, není selenový tónovač nutný, existují jiné možnosti k tónování citlivých materiálů. Na druhé straně, fotografové jsou od přírody lidé zvídaví, proč by si jej neměli alespoň vyzkoušet. 

Selenový tónovač obsahuje seleničitan sodný (Sodium selenid Na2SeO3), při viráži černobílé fotografie vzniká reakcí se stříbrem selenid stříbrný (Silver selenid Ag2Se). Dosažený barevný odstín bude záležet jednak od druhu fotografického barytového papiru, následně pak od naředění selenového tónovače. Doporučované 1+3 je velmi silné ředění, vyplatí se experimentovat. Při virážování chloro-bromidových papírů je efekt mnohem silnější než u papírů bromidových.

Profesionální fotografy, sběratele fotografií, restaurátory a archiváře zajímá především pozitivní vliv některých tónovačů na dlouhověkost fotografií. Selenový tónovač je jedním z nich. Stačí jej naředit v poměru 1+20 (teplota lázně 20°C), aniž by došlo k podstatné změně původního fotografického obrazu.


Ilford Selenium Toner
Technický list : Ilford Selenium Toner

Kodak Rapid Selenium Toner
Technický list : Kodak Rapid Selenium Toner

Pod jménem ADOX SELENID jej nabízí také firma Adox


(16. září 2013)