lundi 30 septembre 2013

Podzimní cesta


Dass diese Furcht zu irren schon der Irrtum selbst ist. *
G.W.F. Hegel in 'Phänomenologie des Geistes'

Letošní podzimní (administrativní) cesta do Čech, Paris-Stuttgart-Nürnberg-Praha, vedla poprvé přes Německo vlakem, za bílého dne. Přestože jsem v Praze nic nevyřídil, ocenil jsem vlídné jednání a přijetí, jehož se mi tam dostalo. Francouzští úřední šimlové by měli jít do Čech na zkušenou, jak se má jednat s lidmi.


"Nech žižijú jazzmeni !" - Laco Deczi, slovenský trumpetista, Reduta 70. léta

Pražský jazzový klub Reduta slaví letos 55 let existence. Jelikož se historické centrum Prahy proměnilo v kýčařské tržiště pro turisty, vstupoval jsem do mého v minulosti oblíbeného klubu s obavami. Ty se však ukázaly plané. V Redutě se, tak jako dříve, ještě stále dělá jazz. A navíc tam podávají bílé Chardonnay, což jistě ocenilo skvělé trio muzikantů z francouzského Lille


Laco Deczi plays Lover Man, Live in Brno, 2009 - YouTube


Žluté nebezpečí

Návrat, Praha-Norimberk. Již před pražským Hlavním nádražím nastala panika, neboť nás nikdo neupozornil, že u Student Agency předem rezervovaná sedadla ničemu neodpovídají. Žlutý autobus od chodníku doslova vystřelil, přestože mnozí cestující, marně hledající svá místa, ještě pobíhali v uličce mezi sedadly.

Francouzské vlaky TGV, německé ICE a Intercité, včetně decentního a pohodlného autokaru DB z Norinberka do Prahy, mají služby a chování personálu bezvadné. Což nelze tvrdit o české společnosti Student Agency. Možná proto se mladý muž, roznášející nápoje, udiveným cestujícím po celou cestu neustále omlouval.



Hegel a travesti

V jádru mírumilovné národy (Česko, Rakousko, Švýcarsko) překvapivě snadno propadají populistickým tendencím. Pokud si dobře vzpomínám, Hegel nikdy v Čechách příliš oblibený nebyl. Přesto, respektive právě proto, aniž bych hledal nějaké souvislosti (Hegel se ve Stuttgartu narodil), nemohu se tu nezmínit o apatyce stuttgarského nádraží, v níž je jedna z prodavaček travesti. Nevím, do jaké míry jsou v postmoderním Česku travesti respektovaní a oblíbení, ale tento se lékařům skutečně povedl. Měl jsem chuť mu říct : Vous êtes très belle, mademoiselle... ale neřekl.


Hegel a křížaly

Nejlepší věc, jakou si můžete na stuttgarském nádraží koupit do vlaku, jsou bezesporu Apfel-chips. Doma takové neuděláte, ani kdybyste se rozkrájeli i s jablky. Prodávají je tam dvě sympatická blonďatá dvojčata v malé boutique na patře. Jak mi potvrdil jeden člověk z Schwäbisch Gmünd, od sloučení Německa se u nich rodí než samé blonďaté holky. - Va savoir !


Stuttgart Hauptbahnhof (détail) - © 2013, Ken Seton



*/ Libre trad.: That this fear of making a mistake is a mistake itself.
See : In the Spirit of Hegel : A Study of G. W. F. Hegel's Phenomenology of Spirit (by) Robert C. Solomon - More


(29. září 2013)