jeudi 18 mai 2023

Všechno by bylo jinak

 
Jaké by to bylo bez Haška ?
 
Jeho talent nelze opřít pouze o postavu dobráka Švejka, byť jak literární, tak živou historii českého národa za posledních sto let si stěží lze představit bez Švejkova úsměvu, jímž si dobyl svět.
 
Jaroslav Hašek (vlevo v zástěře) a jeho přítel,
spisovatel Zdeněk Matěj Kuděj, na výletě v roce 1912
Crédit photo : reflex
 
Jaroslav Hašek se narodil před 140 lety. Jistě, národ by i bez něj žil spokojeně dál. Ale přesto, zkuste si představit jiný svět ; třeba takový, ve kterém by pro dobráky švejky nebylo místa. 

Mrtvého Jaroslava Haška zachytil na skice jeho
věrný přítel a malíř Jaroslav Panuška, 5.1.1923
Crédit photo : medium
 
Hašek byl vynikající povídkář, napsal jich 1200
 
Jaroslav Hašek : Obecni volby 27:33.
Jaroslav Hašek : Psychiatrická záhada 9:33.
Jaroslav Hašek : Povídky I. 9:41:22.

Podle příběhu Jaroslava Haška byl v Praze v roce 1964 natočen krátkometrážní film "Dobrodružství s nahým klukem". - Scénář a režie Jan Moravec, kamera Ivan Frič, hudba Emil Ludvík, nahrávka orchestr Karla Vlacha. Délka č/b filmu : 20 minut.

Film - Crédit photo : IMDb

Hrají : Vladimír Zátka (kluk), Ivo Palec (muž), Bohumil Šmída (1. tramvaják), Bohuslav Kupšovský (2. tramvaják), a další : Stanislav Hájek, Václav Trégl, Lubomír Kostelka, Jan Pohan, Josef Laufer, Jaroslava Panenková, Gustav Hrdlička, Zdeněk Braunschläger, Vítězslav Černý, Věra Ferbasová, Zdeněk Srstka, Eman Fiala, Lubomír Krystlík, Bedřich Šetena, Svatava Hubeňáková, Rudolf Deyl ml. 

Synopsis : Cestující v pražské tramvaji jsou pobouřeni chováním muže, který nevidí nic mimořádného na tom, že ho doprovází úplně nahý cizí kluk, jemuž se při koupání ztratily šaty.

Československé filmy se vracejíPříjemné překvapení všem, kterým se podaří objevit tento téměř zapomenutý snímek. 

(18.05.2023)