dimanche 3 novembre 2019

Lewis Hine, sociální fotografie


Dne 26 září 1874 se narodil ve státě Wisconsin sociolog a fotograf Lewis Hine. V historii fotografie 20. století mají jeho fotografie významné místo. Bezpochyby to byla také sociologie, která ho přivedla na stopy nezletilých Američanů, často ještě dětí, které namísto do školy musely chodit každé ráno do práce.

Po studiích v Chicagu dokončil mladý Lewis své sociologické vzdělání v New Yorku. Tam také začala v roce 1904 jeho fotografická kariéra, když fotografoval imigranty jež lodě přivážely do newyorského přístavu a na známý Ellis Island.

Lewis Hine, Děti pracujicí v dolech, 1911
Crédit photo : loc.gov/pictures

Již v roce 1908 pracoval pro NCLC USK (National Child Labor Committee), jehož cílem bylo zamezit dalšímu vykořisťování dětí, coby levné pracovní síly. Americká veřejnost k tomu byla vesměs lhostejná : vždyť dětská práce existovala již od starověku a nastupující průmyslová revoluce potřebovala další a další levné dělníky.

Deset let jezdil Lewis Hine pro NCLC po celých Spojených státech a současně pracoval jako fotograf free lance pro magazín The Survey, který prosazoval nutné sociální reformy. - K čemuž bych rád připomněl, že v Evropě existovala zásluhou Marie Terezie v habsburské monarchii povinná školní docházka pro děti od 6 do 12 let již od roku 1774.


(03.11.2019)