samedi 2 juin 2018

Allen Ginsberg, photographe


Americký básník Allen Ginsberg se narodil 2. června, před dvaadevadesáti lety. Za svého života stihl kromě jiného několikrát navštívit Československo. Byl čelným představitelem skupiny poválečných autorů zvaných Beat Generation. Přináleželi k ní Jack Kerouac, William Burroughs, Gregory Corso, ad. - See in : Wikipedia.


Instagram de Patti Smith - Crédit photo : Patti Smith

V rámci "Mois de la Photo", proběhla ve dnech 30.10. - 29.12. 1990 v galerii pařížského FNAC Montparnasse, 136 rue de Rennes, výstava Ginsbergových fotografií.
Typické jsou jeho detailní legendy připsané pod fotografickým obrazem, na spodním okraji fotografického papíru. Nahližena jakožto celek, Ginsbergova fotografie tak nabývá literárního charakteru a váhy dokumentu.

Allen Ginsberg, Neal Cassady and his love, San Francisco 1955

FNAC Montparnasse uspořádal v auditoriu besedu s Ginsbergem a jeho francouzským překladatelem Jean-Jacques Lebelem. Tak jako kdysi v New Yorku a na půdě amerických univerzit, Allen četl publiku z básně Howl, jejíž nové vydání pak na konci večera na přání podepsal. A tak jako kdysi, publikum tvořili především mladí lidé.

Allen Ginsberg avec Jean-Jacques Lebel, Paris 1990
Tirage de lecture 13/18 (2018) - Crédit photo : Ken Seton

Allen Ginsberg Poetry Reading and Press Conference at Montreal, on October 31, 1969. This recording is in English : Listen now or Listen later (Download as an mp3 audio file).

Télécharger / Stáhnout / Download Pdf : Allen Ginsberg - Kvílení (Howl) v češtině.


(02.06.2018)