mercredi 15 novembre 2017

Ustalovač Kodak Rapid Fixer A+B

Tags : Kodak, MacoDirect, Photostock, University of Alaska Anchorage

Kodak Rapid Fixer A+B je vyráběn v Německu pro Eastman Kodak Sarl, Geneva. Je dodáván v solidním uzavřeném kartonu společne s tvrdidlem. Bez toho, aniž by se karton otevřel, nelze zjistit záruční dobu ustalovače, neboť ta je uvedena uvnitř na dně láhve.

Což je překvapivě nedomyšlené. Pokud tak neučiníte ještě před zaplacením, může se vám stát, že si domů odnesete ustalovač prošlý, na vyhození (viz foto s usazeninou). Láhev musí být průhledná a roztok ustalovače bezbarvý. Ztratíte čas reklamací. Tvrdidlo nevracejte, je stále použitelné, např. při tónování č/b fotografií nebo při práci s fotografickou emulzí (1+13).

-  -  -  o  -  -  -


Voici le "nouveau" Kodak Rapid Fixer (films, papiers) livré avec le durcisseur et, dans la boîte une notice en anglais : Potentiellement sujet à débattre dans nombres lieux de mise à l'épreuve des connaissances (forums), en France ou overseas. 

SAFETY DATA SHEET : KODAK Rapid Fixer Parts A & B  (University of Alaska Anchorage)
TECHNICAL DATA / Technický list : Black-and-white film  (Kodak, FEB 2016)

Un bon conseil, ouvrez la boîte tout de suite chez le revendeur, car la date de péremption du fixateur est indiquée sur la bouteille. Comme le montre la photo ci-dessous, il y a un fort dépôt bien visible au fond de la bouteille ; le produit acheté en 2017 était déjà périmé depuis 2015.


Kodak Rapid Fixer A+B tannant
Crédit photo : Ken Seton


Acheté, il y a 15 jours chez Photostock, le revendeur a accepté le remplacement du produit Kodak défectueux par FOMA Universal Rapid Fixer.

FOMA BOHEMIA spol.
50002 Hradec Králové
Czech Republic


(15.11.2017)