jeudi 2 novembre 2017

Chargeur de film / Navíječka kinofilmu


Pořídit si dva naprosto stejné fotoaparáty na kinofilm by neměl být problém. Jedním fotografovat přes den na 50 ASA a druhým v noci na 3200 ASA. Ve srovnání s tím, že je v nich uložena práce několika generací inženýrů a návrhářů, jsou jejich ceny přijatelné.

V opačném případě lze nedokončený film navinout zpět do kazety, uložit do chladničky a později jej za použití vytahovače filmů znovu dát do fotoaparátu (poslední exponované cliché + 1). Mezitím použít fotoaparát k jiné práci s jiným filmem.

Cartouche plastique pour film 135
Crédit photo : Ken Seton

A konečně, při nepravidelné spotřebě kinofilmů, pořídit si navíječku. Tou si lze vyrobit kazety např. 6, 12, 18, 24 snímků, z různých filmů s odlišnou citlivostí. Cílem je předejít degradaci již exponované části nedokončených filmů zůstavších ve fotoaparátu, neboť ten zpravidla do chladničky nedáváme :)


Film Loader Watson with 5 metal cartridges 
Crédit photo : Ken Seton

Investice se vyplatí. Moje navíječka filmů Watson mi slouží už přes 30 let. Stáhněte si návod k použití navííječky kinofilmů Watson Model N° 100 - 35 MM formát Pdf.

Navíječek kinofilmů je na trhu celá řada, nových nebo starších. Čas od času lze přikoupit nové prázdné kazety (Film Cartridges), z peněz ušetřených při koupi filmů v metráži.

Kinofilmů v metráži (17m - 30,5m) je na trhu dostatek. Německý MacoDirect nabízí v metráži : Adox, Fomapan, Ilford, Maco, Rollei. Ideální a praktické balení kinofilmů je 30,5 metru.

Používání navíječek je snadné : Lloyds Manual Film Loader || Kaiser Manual Film Loader

Kaiser Bulk Film Loader
Crédit photo : Kaiser
______

Watson - 35mm Day-Lite Film Loader
Made in U.S.A. / Patented
Manufactured by Burke & James, Inc. (1897-1981),
333 W. Lake St.,
Chicago, III. 60606



(02.11.2017)