lundi 16 février 2015

Fotografické "miniatury"


Soutisky out of malého formátu vznikly zkraje 90. let, na přání některých zhůvěřilých klientů, kteří nechtěli "než" malou fotografii, kterou by mohli zaaranžovat do jejich knihovny, pracovny, atp. Současně, ježto věděli, že si také rámuji, poručili si ořechový rám napuštěný včelím voskem. Vše dohromady, včetně drobné fotografie, jim pak ladilo s jejich nábytkem...

Lidé ovšem mají falešnou představu, že malé fotografie dají méně práce a zaberou méně času, a že tudíž mohou být i levnější. - Opak může být pravdou.
Přičemž třeba respektovat jedno z pravidel autorské fotografie : "Maximální počet 30-ti autorských pozitivů z jednoho negativu, bez ohledu na formát jednotlivých fotografií." Neboť seriózní klient má právo na originální vyjímečnost díla do něhož investuje. 

V historii fotografie jsou maloformátové fotografie běžné a neubírá jim to na ceně. Ještě ve 20. století mnozí z fotografů, jako např. Josef Sudek, zvětšovací přístroj téměř nepotřebovali.
Návštěvníci velké výstavy fotografií Roberta Adamse, v pařížské galerii Jeu de Paume, navyklí odjinud na digitální "plakáty", byli možná překvapeni skromným formátem většiny z vystavených fotografií. 



Basilique du Sacré-Cœur, Paris 1989 - 115x74 mm
Papier Agfa-Gevaert FB SW cartoline 9x14 cm
Out of II - Print n°2/2 - Crédit photo : © Ken Seton


(16.02.2015)