lundi 25 novembre 2013

André Le Nôtre


Když jsem po návratu z parku Saint-Cloud vypsal ve Wikipedii, kde se najde téměř vše, klíčová slova "česká zahrada", žádnou českou zahradu jsem nenašel. Pouze poházená slova : býlí, smůla, stromovka (máš smůlu, zajdi si do Stromovky, roste tam býlí). Lidová Stromovka asi bude ta správná česká zahrada, nikoli nějaká "zámecká". Ani v literatuře, sympatie národa k zámku příliš netíhnou. Na Hradě straší a šťastná to žena, která nemusí žít na Zámku.


Parc de Saint-Cloud - © 2013, Ken Seton

Parc de Saint-Cloud - © 2013, Ken Seton


Francie letos slaví 400 let od narození zahradního architekta, působícího u dvora fr. krále Ludvíka XIV., jehož talent vtiskl osobitý charakter pojmu "francouzská zahrada". Mladý André Le Nôtre (12.03.1613 - 15.09.1700), byl nejprve žákem barokního malíře Simon Voueta, u něhož vystudoval kresbu. Poté se naučil sochařství u Vouetova žáka Louis Lelamberta, a konečně architekturu a perspektivu u renomovaného architekta François Mansarta.

Carlo Maratta : André Le Nôtre, 1679
Image : Wikipedia

Když mu bylo 22 let, jmenoval jej Gaston de France (bratr krále Ludvika XIII.) Prvním zahradníkem a svěřil mu pařížskou Lucemburskou zahradu a park Saint-Cloud. Tím vlastně začala mladému Andrému skvělá kariéra. Ve 24 letech dokončil návrh nové zahrady zámku Wattignies, již naprosto podle svých představ. Jeho nový, geometrický styl se prosadil ve všech dalších plánech, jež mu byly svěřeny. Ve světě nejznámější park při Château de Versailles není než jedním z mnoha.




(25. listopadu 2013)