lundi 11 novembre 2013

Nikon Df / Drony


Pařížský 'Salon de la photo 2013' skončil. V podstatě, kromě běžných inovací o nichž je odborné publikum průběžně informováno, nenabízel nic revolučního. Za zmínku stojí v říjnu ohlášený "retro" digitální fotoaparát Nikon Df a skromný stánek s drony. 

Nikon Df - Photo : Nikon / Culture visuelle

Nikon Df má stejný CMOS sensor jako Nikon D4 a na první pohled je spíše sympatický. Jak to bývalo u firmy Nikon zvykem, existuje ve dvou verzích, střibrné a černé. O první dojmy z něj se s vámi rád podělí Barney Britton na DP Review.

Od obludných izraelských a amerických zabijáků se drony prezentované na pařížském fotosalónu liší tím, že připomínají spíše létající pavouky. Francouzská legislativa na ně pamatovala již vloni. Kromě předepsané maximální výšky letu 150 metrů, vydala celou řadu dalších omezení.

Přesto, že bych těmto příšerkám ani jeden z mých fotoaparátů nesvěřil, věřím, že si najdou mezi fotografy své adepty. Dnes slouží především profesionálům z jiných oblastí, např. při rozsáhlých lesních požárech, atp. Na salónu byly k vidění drony OnyxStar, upravené firmou AltiGator.


(UpDate : 11.01.2014 - Test Nikon Df)