jeudi 9 décembre 2021

Pohádka

Jukla a Vyjukla

Jukla a Vyjukla jsou dvě nevlastní sestry. Mezi osmou a devátou večer, tak jako většina nevlastních sester, se Jukla a Vyjukla chystají na kutě. Přitom si povídají a jedna před druhou se vychloubá, co kde přes den komu provedla.

Jukla sedí na dřevěné stoličce, nohy v oprýskaném, smaltovaném lavóru a vypráví. Vyjukla ji poslouchá s bosýma nohama na podlaze a pošilhává po lavóru. Obě vědí, že si jedna druhé vyprávějí nesmysly, ale ohromně je to baví.

Teď sedí na stoličce po babičce Vyjukla, šplouchá nohama v teplé vodě, a Jukla ji naslouchá s očima dokořán. Blíží se devátá a obě přitom myslí na bábovku na stole, z níž si každá tajně kousek ukrojí, než se zachumlají do pokrývek. A tak jako každý večer, z komína ozve se meluzína, já vás viděla !

Před spaním si Jukla a Vyjukla, tak jako většina nevlastních sester, čtou. Až jedné vypadne knížka z rukou, druhá koukne na hodiny s kukačkou a doběhne ke dveřím zhasnout. Tma před okny, tma za okny, obě sestry spí a na nohou jim zůstala lesní vůně soli.

(Zapsáno 05/02/2021)