mardi 24 juillet 2018

Inventory - Trampské osady

Links : T.O. Hvězda severu Jihlava (1974) : Archiv Trampských Osad100 let trampingu,

Při vyhledávání na stránce "Náš tramp" jsem našel Mikiho a jeho osadu Hvězda severu. Jak se dočítám, StB si dala záležet a otravovala také kamarády z Jihlavy. Při domovní prohlídce v roce 1977 mi pražská StB zabavila veškeré písemnosti. Později jsem na pár dní do Jihlavy přijel, abych tam pro "Chartu 77" pořídil záznam z jednoho procesu ; podařilo se mi také zničit odposlech v jednom jihlavském domku. - Nejsem si ovšem stoprocentně jistý, že to vše spolu nějak souvisí.

Následující dvě fotografie jsou z trampské osady brněnských kamarádů. Fotografoval kamarád Lišák / Oldřich Navrátil (21.9.1952 - 9.3.2005), viz také Ebicykl.


Sobotní večer, sedíme kolem ohně a krásně sněží
Crédit photo : Ken Seton, archives

Nedělní dopoledne, soutěž v hodu
nožem, vzadu na skalách leží sníh
Crédit photo : Ken Seton, archives

Na třetí fotografii je jedno z nejchladnějších míst severně od Brna, kam na výroční potlachy spojených brněnských osad přijíždělo až kolem tisícovky trampů. Geologicky, podzemí tohoto kraje je velice bohaté. Předem nepřevařené vody z okolních pramenů se doporučuje vypít maximálně jeden litr za den.

Jaro - léto, společně s brněnskými trampy
Crédit photo : Ken Seton, archives

Fotografie z potlachů a vandrů byly převážně malého formátu, aby se daly vlepit do cancáků. Na rubu následující fotografie, někdy před padesáti lety, jsem připsal : NEC IGNI CEDIT NEC FERRO "LA PALOMA". Což přeloženo : "Nepodlehneme ani ohni ani meči". T.O. La Paloma byla v údolí Doubravky.

Naše bivaky brzy po ránu, někdo už postavil na čaj
Crédit photo : Ken Seton, archives

Indiánská teepee, pravděpodobně v údolí Doubravky
Crédit photo : Ken Seton, archives


(24.07.2018)