jeudi 18 janvier 2018

Talbotovy "Stohy"

Tags : W.H. Fox Talbot, The Talbot Catalogue Raisonné, Calotype

Talbot přinesl do fotografie zásadní pokrok. Schopnost reprodukovat pozitivní obraz z negativu v tolika kopiích, kolik je třeba. Jeho postup významně převyšoval procedůru Daguerrovu, protože každý daguerreotyp je jedinečný a nemůže být reprodukován.

Pokračoval také ve fotografické fixaci pomocí hyposulfitu sodíku, který se naučil od sira Johna Herschela. Hyposulfit sodný, nebo-li thiosíran sodný, má schopnost rozpouštění stříbrných solí. Tento produkt se dodnes používá jako fixátor v tradiční fotografii.

Dlouho poté, co přestal fotografovat, William Henry Fox Talbot (1800-1877) vybral jeden svůj "Stoh" (A Haystack), aby jím v roce 1852 prezentoval svoji práci na průkopnické výstavě "Société des Arts" (Society of Arts) v Londýně.


William Henry Fox Talbot : A Haystack,
par procédé Négatif papier / Calotype
Society of Arts exhibition, London 1852
Crédit photo : British Library


Tato fotografie byla poprvé zveřejněna již v roce 1844, v Talbotově knize Tužka přírody (The Pencil of Nature), na str. 33, pod PLATE X. THE HAYSTACK. Historicky šlo o vůbec první knihu na světě, ilustrovanou reprodukovatelnými fotografiemi.

"Le Projet Gutenberg" dnes umožňuje přístup ke zmíněné knize. Lze ji volně konzultovat a eventuálně stáhnout : The Pencil of Nature by William Henry Fox Talbot


Procédé Négatif papier / Calotype
W. H. Fox Talbot : The Haystacks,
Crédit photo : The Talbot Catalogue


(18.01.2018)