vendredi 11 octobre 2013

Musée d'Orsay

Tags : Musée d'Orsay,

Musée d'Orsay bylo slavnostně otevřeno v roce 1986. Vzniklo přestavbou vnitřních struktur bývalého pařížského nádraží Gare d'Orsay. Jeho vnější architektonická podoba z roku 1898 byla vcelku zachována. Dnes je jedním z nejnavštěvovanějších výstavních míst moderní Paříže. Kromě jiných umění, ve sbírkách Musée d'Orsay je zastoupena také fotografie.

Po loňské úspěšné expozici Nackte männer - von 1800 bis heute ve vídeňském Leopold Museu, ukazuje se v letošním roce v Musée d'Orsay mužský akt také francouzskému publiku, pod stejným názvem L'homme nu dans l'art de 1800 à nos jours (od 24. září 2013 do 2 ledna 2014).

Oproti ženskému aktu, který se v 19. století cudně uchýlil do soukromých sbírek a budoárů, mužský akt doznal nebývalého rozmachu. Mimo jiné také zásluhou fotografie. Situace se radikálně změnila ve 20. století, zejména s nástupem evropského fašismu (nejen německého), jehož obětí se staly také avantgardní umělecké a literární směry.

Určité osvobození mužského aktu ve fotografii, přinesla ve druhé polovině minulého století tzv. sexuální revoluce, ale postupně jakoby se stará dáma Evropa opět vrátila do zajetých kolejí pokryteckého puritánství. Není proto divu, že kromě studentů uměleckých disciplin a profesionálů, přitahují podobné expozice především zvědavce.

Aniž by se mu přikládala zvláštní pozornost, mužský akt tvoří součást historie české umělecké fotografie, počínaje Františkem Drtikolem.

_______

Note : Na téma "akt ve fotografii" existují mnohé diplomové práce studentů fotografie a také se jím zaobírá jeden z textů Jána Šmoka : Akt vo fotografii (formát pdf)


(11.10.2013)