mardi 15 mai 2012

La repique & la retouche


Retuš, jejímž cílem je zvýraznění, respektive potlačení, některých prvků obrazu, se běžně používala v reklamním dizajnu a fotografii za použití aerografu. Aerografickým perem se přidal odlesk na chromované části automobilu, atp. Retušovací štětce a tužky se hojně používaly v klasické portrétní fotografii, barevné i černobílé.

Dnes si již málokdo zavěsí nad manželskou postel velkou (retušovanou) svatební fotografii ve zlatém rámu. Retuš se naopak stala běžnou pro širší veřejnost, ve formě elektronické manipulace digitálního obrazu, v programech Photoshop a dalších.

Ve francouzském slovníčku se odlišuje la repique, repiquer od la retouche, retoucher (retuš, retušovat). Za použití krátkých, jemných štětců a speciálních inkoustů, se jí opravují drobné vady, jež se nedopatřením dostaly na pozitiv z poškozeného či zaprášeného negativu.

Dobře provedená repique je pracná ; v podstatě se jedná o rekonstrukci zrna v obrazu. Čemuž lze ve velké míře předejít péčí a správným archivováním negativů a používáním antistatických kartáčů při práci v černé komoře. Prach je ovšem zapřísáhlým nepřítelem fotografů a tudíž se jen zřídka podaří vyvolat fotografie, na nichž by nebylo co opravit.

Pro repique jsou ideální krátké štětce Martre Kolinsky, o velikostech n°000 až n°4. Stejné číslování používá většina výrobců, Raphaël, Pébéo ad. Při práci se osvědčily porcelánové palety, na kterých lze nechat naředěné retušovací inkousty zaschnout a opět podle potřeby oživit. Za ředidlo slouží destilovaná voda.


SPOTONE & SPOT OFF

Za nejlepší lze jednoznačně považovat inkousty SPOTONE od Retouche Metods Co., Inc., Chatnam, N.J. 07928, U.S.A. Inkousty SPOTONE slouží k zakrytí nežádoucích bílých míst na pozitivu.
K odstranění černých bodů a skvrn se používá dvojsložkový SPOT OFF : SPOT OFF A (Accelerator) a SPOT OFF B (Bleacher), od téhož výrobce. Při práci se SPOT OFF třeba dbát příslušných bezpečnostních opatření. Děti by k němu absolutně neměly mít přístup.


Marshall Retouching Spot-All

Náhradou za inkousty SPOTONE je nyní na trhu Marshall Retouching Spot-All Kit. Relativní výhodou inkoustů Marshall je, že jejich lahvičky jsou vybaveny kapátky (the droppers). Menší problémy by mohly nastat, až časem kapátka zteří, neboť odpovídají-li inkousty Marshall kvalitou inkoustům SPOTONE, máte je prakticky na doživotí. - Obsah balení :

1/2oz bottle of blue/black dye with dropper
1/2oz bottle of neutral black dye with dropper
1/2oz bottle of selenium brown dye with dropper
1/2oz bottle of sepia tone dye with dropper
1/2oz bottle of olive tone dye with dropper
1/2oz bottle of brown tone dye with dropper


Gris film 8050 Pébéo

Neutrální šedivá, v lahvičce 8 ml. Ekonomičtější prostředek k retuši a repique, použitelný i v aerografu. Vyhovuje pro všechny fotografické emulze a lze jej míchat s inkousty Diapocolor Pébéo.


Doplnujici informace :

Raphaël Catalogue, pages 48-49, Kolinsky Red Sable, Ref. 8400 Extra short - Retouching, Size N°3/0 - N°4


(Poslední aktualizace článku je z 17.05.2012)